#

Industry News

Back

Tiada masalah kalau mahu berpantun - Mat Sabu
Astra Awani, Jakarta
08 Nov 2018

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu hari ini menegaskan tiada bermasalah untuk berpantun dalam majlis kementeriannya, namun ia perlulah mengikut kesesuaian majlis.

"Tiada masalah, datanglah ke majlis kami, majlis meraikan veteran, majlis makan malam, penuh dengan pantun.

"Tapi adalah tempat tertentu (yang tidak berpantun), takkanlah di majlis berkawad pun hendak berpantun," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas penasihat sosio budaya kerajaan Tan Sri Rais Yatim mempertikaikan arahan larangan berpantun dalam majlis rasmi ATM.

Rais menerusi ciapan Twitternya turut berkongsi surat perkeliling bertarikh 2 Nov, ditandatangani Ketua Staf Markas ATM, Datuk Kamalruzaman Mohd Othman, yang menyatakan arahan larangan penggunaan pantun di dalam skrip juruacara majlis rasmi ketenteraan ATM.

Mohamad menegaskan perkara sepatutnya tidak dipolemik atau dipolitikkan oleh mana-mana pihak.

Beliau sebelum itu mengadakan kunjungan hormat kepada rakan sejawatnya, Menteri Pertahanan Indonesia Ryamizard Ryacudu, dalam satu acara berasingan bersempena program Pameran Indo Defence 2018 di sini.

Berkenaan pertemuan dengan Ryamizard, Mohamad berkata pertemuan itu membincangkan usaha mengukuhkan lagi hubungan pertahanan kedua-dua negara.

Katanya kedua-dua mereka bersetuju meningkatkan lagi kawalan keselamatan di sempadan terutamanya di Kalimantan dan Laut Sulu yang turut melibatkan Filipina.

"Kami juga bersetuju untuk memperbanyakkan lagi pos keselamatan di sempadan di Kalimantan, kita akan perbanyakkan pos kawalan bersama," katanya.

Mohamad berada di Jakarta sejak semalam bagi mengikuti pameran Indo Defence 2018, selain turut mempromosikan Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2019 (LIMA'19) yang akan berlangsung pada 26 hingga 30 Mac 2019.

Semalam beliau turut merasmikan pameran "Pavilion Malaysia" bersempena pameran Indo Defence 2018 yang berlangsung di Jakarta International Expo di Kemayoran, di sini.

Penyertaan Pavilion Malaysia dalam Pameran Indo Defence kali ini merupakan kali keempat sejak penyertaan kali pertama pada tahun 2012.

Pameran Indo Defence edisi ke-8 itu diadakan dua tahun sekali dengan objektif bagi mempromosi industri pertahanan di peringkat antarabangsa. -- BERNAMA